Trebinje – Grad koga čuva misteriozna tvrđava

Trebinje_banner

SLIKARI :  "Sve je već gotovo, samo da se urami".

Trebinje – Travel Blog Srbija

Kada grad ima tu privilegiju da pusti korenje u podnožju, kao što je slučaj sa Trebinjem, onda vam daje mogućnost da ga upoznate dok sa brda polako silazite u sam grad. Pre samog kontakta vi kao na dlanu sagledate sve lepote koje krase ovo, najjužnije mesto u Bosni i Hercegovini.

Kamen, koji pravi temelj grada, mu daje dugovečan život, dok ga Leotar planina čuva, a reka Trebišnjica čini da se oseća zauvek mladim.

Ovo nije jedan od onih gradova za koje je svako godišnje doba najbolje za posetu. Ovo je striktno sezonsko mesto, koje s prolećem oživi kada svojim opojnim mirisima krene da mami turiste. Sreća je što sezona u ovom gradiću traje 260 dana, što je broj ukupnih sunčanih dana.

Takođe, ovo nije klasično turističko mesto sa turistima na svakom koraku. Naprotiv, u starom gradu ćete videti ljude koji tu zapravo žive, stvarajući jedan veliki komšiluk. Sve što ovde budete iskusili, probali, uradili, ima lokalni karakter i namenjeno je pre svega stanovnicima grada, a nema boljeg način da upoznate neko mesto od onog kada vas tretiraju kao da ste njihov sugrađanin.

Ista je situacija i sa lokalnom pijacom, na kojoj ćete naći izvorne, nekomercijalizovane proizvode. Gastronomija u Trebinju ima epitete zdravo i prirodno. U neposrednoj blizini Trebinja mogu se naći najlekovitije biljke za čajeve, ali i pripremu meda. Ono što grad posebno razvija je vinski turizam, dok najbolja vina potiču iz podruma manastira Tvrdoš.

Ovo je jedan od tipičnih balkanskih gradova, kada je arhitektura u pitanju. Naime, kako je bio pod upravom Otomanske i Austro-Ugarske imperije to su ova dva carstva ostavila značajan stilski trag na građevinama koje su podizale. Međutim, nije ga zaobišlo ni socijalističko uređenje gradskih zidina.

Tokom austrougarske uprave (1878-1918) izgrađena su i utvrđenja na okolnim brdima. S obzirom na to da se grad nalazio na granici sa Crnom Gorom i oduvek je imao veoma važan strateški značaj, bilo je potrebno stvoriti najzaštićeniji grad u monarhiji. Tvrđave na brdima su imale za cilj da grad obaveste ukoliko dođe do napada. Jedna od najkontroverznijih je tvrđava Strač.

Strač je utvrđenje koje pod zemljom ima 365 soba i kao takvo predstavlja drugo po veličini na Balkanu. S obzirom da je sagrađeno na samom vrhu brda, svojom glomaznošću predstavlja graditeljsko čudo i za ovo i za vreme kada je izgrađeno. Više mistrija se vezuje za ovu tvrđavu, a one najtajanstvenije verovatno čuvaju prostorije do kojih je nemoguće doći.

Za gradove možemo reći da su bogati ukoliko mogu da vam poklone mesto sa koga se mogu videti sve njegove lepote. Ukoliko je tako, možemo smatrati Trebinje najbogatijim gradom na svetu, jer pogled koji se spušta sa terase Hercegovačke Gračanice ostaje zauvek urezan u sećanju, što je ujedno i najvredniji poklon koji će vam ovaj grad i meštani dati za uspomenu.

Sam hram Presvete Bogorodice je poklon Jovana Dučića gradu iskazan u testament. Pesnikova želja je bila da se sahrani u Trebinju, pa su njegovi posmrtni ostaci preneti u ovaj hram, koji se zbog svoje sličnosti naziva Hercegovačka Gračanica. Od sakralnih objekata ovde ćete videti i dve džamije, kao i sabornu crkvu i katoličku katedralu.

Sam centar je rezervisan za najstarije stanovnike Trebinja, platane. Postoji priča da je jedan profesor pitao studenta koliko se platana nalazi u Trebinju, pošto nije znao, profesor mu je vratio indeks. Da li vi znate koliko platana ima Trebinje? Ukoliko ne znate, vreme je da ga posetite.

 

trebinje 1
Centar Trebinja, reka Trebišnjica. Pogled sa Andrićevog mosta. Travel Blog Srbija
trebinje 2
Ulica u Trebinju, Stari grad. Travel Blog Srbija
trebinje 4
Prvi spomenik podignut u Njegoševu čast od strane Jovana Dučića. Travel Blog Srbija
trebinje 5
Centar Trebinja, glavni trg i šetalište.
trebinje 7
Centar Trebinja, glavni trg i šetalište. Grafit Jovana Dučića.
trebinje 6
“Anđelkina kuća”, filmskih lokacija u Trebinju.
trebinje 8
Centar Trebinja, reka Trebišnjica. Pogled na Kameni most.
trebinje 9
Centar Trebinja, glavni trg i šetalište.
trebinje3
Panorama Trebinja, pogled sa Hercegovačke Gračanice.

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestLinkedInEmailGoogle GmailShare

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *